Wat is afloop en hoe gebruik ik het?

Afloop zorgt ervoor dat drukwerk perfect kan afgewerkt worden. Wij leggen graag uit hoe het werkt en hoe je instelt in Photoshop, Illustrator en InDesign.

Waarom moet je afloop instellen?

Heb je al ooit bij je thuis een foto afgedrukt? Had deze foto dan een witte rand die je op het scherm niet zag? Dit komt omdat printers niet tot op de rand van een pagina kunnen drukken.  Door je ontwerp van afloop te voorzien, kunnen drukkers dit wel realiseren. We leggen het even uit:

Om ontwerpen mooi tot op de rand te laten komen, drukken wij op grotere vellen papier. Na het drukken, snijden wij de witranden weg, zodat het ontwerp mooi tot op de rand loopt.

Grote hoeveelheden papier in één keer snijden heeft als gevolg dat het onderste vel al snel een millimeter meer naar links of rechts ligt. Om te voorkomen dat het onderste ontwerp met een witte rand wordt afgeleverd, hou je dus best rekening met een snijmarge, ook wel bleed of afloop genoemd.

Over het algemeen hou je rekening met een snijmarge van 3mm aan elke zijde. Deze 3mm tel je bij de oorspronkelijke afmetingen van je ontwerp. Bijvoorbeeld: Een flyer op A5-formaat (210x148mm) met snijmarge wordt dus 216x154mm.

Voor plaatdruk en borden stel je best een afloopgebied in van 10mm.

Best blijf je met belangrijke elementen zoals tekst en essentiële foto’s ook nog 3mm van de snijrand af. Want ook in de andere richting kunnen de vellen verschuiven.

Hoe stel ik het in?

Hoe je afloop moet instellen, verschilt van programma tot programma. Wij leggen het graag even uit voor de drie populairste programma’s: Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign.

Illustrator

Stap 1: Het bestand aanmaken

Bestand aanmaken Illustrator

Wanneer je in Illustrator een nieuw bestand aanmaakt (Bestand –> Nieuw…), kan je het afloopgebied al instellen.  Stel dit in op 3mm. Kies als kleurmodus voor CMYK.

 

Werkveld Illustrator

Wat je nu ziet, is je werkbestand. Het witte vlak is de grootte die je hebt ingesteld. In ons voorbeeld de grootte van een naamkaartje (85x55mm). De rode lijn die je zit, is het afloopgebied.

 

Stap 2: Ontwerpen

Ontwerp maken Illustrator

Begin met je ontwerp. Trek alle afbeeldingen en volle vlakken die tot op de rand moeten lopen door tot aan de de rode rand. Je blijft met belangrijke elementen ook best 3mm van de rand van het witte vlak af.

 

Stap 3: Opslaan

Opslaan Illustrator

Sla jouw ontwerp op met de juiste instellingen (bestand –> opslaan als… –> Adobe PDF –> opslaan). Nadat je opslaan hebt gekozen, klik je links in het menu op “Markeringen en aflooptekens”. Duid de interne snijtekens aan. Controleer of je onderaan “Afloopgebiedinstellingen van document gebruiken” hebt aangevinkt. Klik daarna op PDF Opslaan.

 

Photoshop

Stap 1: Het bestand aanmaken

Bestand met afloop aanmaken in Photoshop

Photoshop heeft geen ingebouwd afloopsysteem. Hier gaan we gebruik maken van hulplijnen. Bij het aanmaken van het bestand (Bestand –> Nieuw…), maak je het bestand 6mm groter dan je voor ogen hebt. In ons voorbeeld, stellen we het bestand in op 91x61mm (85x55mm + 3mm aan elke zijde). Best zet je ook de resolutie op 300 pixels/inch en de kleurmodus op CMYK.

 

Stap 2: Stel de hulplijnen in

Hulplijnen voor afloop instellen in Photoshop

Voordat je begint aan je ontwerp, stel je de hulplijnen in. Dit doe je door een hulplijn uit de zij- en bovenliniaal te halen. Tijdens het slepen zie je de afstandswaarde verschijnen. Zet deze op 3mm van elke rand. In ons geval geeft dat de volgende waardes: links 0.3cm, boven 0.3cm, rechts 8.8cm en onder 5,8cm.

Als je linialen niet zichtbaar zijn, haal ze dan tevoorschijn met de sneltoets Ctrl+R (Windows) of Cmd+R (Mac).

 

Stap 3: Ontwerpen

Ontwerp maken in Photoshop

Begin met je ontwerp. Trek alle afbeeldingen en volle vlakken die tot op de rand moeten lopen door tot aan de rand van het witte vlak. Je blijft met belangrijke elementen ook best 3mm van de hulplijnen af. Je kan voor deze veiligheidsmarge ook nog extra hulplijnen maken.

 

Stap 4: Opslaan

Opslaan met afloop in Illustrator

Sla je ontwerp op met de juiste instellingen (Bestand –> Opslaan als… –> Photoshop PDF –> Opslaan). Photoshop heeft geen mogelijkheid om snijtekens toe te voegen. Vermeld bij het doorsturen van je bestand naar de drukker dan ook dat je rekening gehouden hebt met 3mm afloop. Klik op PDF opslaan om het bestand op te slaan.

 

Indesign

Stap 1: Het bestand aanmaken

Bestand opmaken met afloop in Indesign

Wanneer je in InDesign een nieuw bestand aanmaakt (Bestand –> Nieuw…), kan je het afloopgebied al instellen.  Stel dit in op 3mm. Kies als kleurmodus voor CMYK. Je kan hier ook al de veiligheidsmarge instellen. Dit doe je door 1 kolom te maken, met marges 3mm.

 

Stap 2: Ontwerpen

Ontwerp maken in Indesign

Begin met je ontwerp. Schuif alle afbeeldingen en volvlakken die tot tegen de rand moeten komen door tot aan de rode rand. Indien ze binnen het ontwerp moeten blijven, hou ze dan maximaal tot aan de paarse lijnen.

 

Stap 3: Opslaan

Opslaan met afloop in Indesign

Sla jouw ontwerp op met de juiste instellingen (Bestand –> Exporteren… –> Adobe PDF –> Opslaan). Nadat je op opslaan geklikt hebt, kom je in een nieuw venster. Klik nu links in het menu op “Tekens en afloopgebied”. Duid hier de snijtekens aan. Controleer of je onderaan “Afloopgebiedinstellingen van document gebruiken” hebt aangevinkt. Klik nu op exporteren.

 

That’s all, folks.

Zo, je bestanden zijn nu klaar om te drukken. Je kan ze zo uploaden op onze website bij jouw bestelling.

Neem ook eens een kijkje bij de tips van onze ontwerper om jouw ontwerp zo mooi mogelijk te maken.

Is er toch nog iets niet duidelijk? Stel dan je vraag aan één van onze medewerkers.

Roel

Ik help u graag voor uw uitnodigingen, flyers, eindwerken en andere drukwerken. Heb je een opdracht die je graag snel en professioneel uitgevoerd wilt zien? Stuur me dan een mail op roel@hellinx.be. Daarnaast help ik met mijn achtergrond in digitale marketing ook met de communicatie binnen Hellinx Printing.