De 5 beste gratis lettertypes van 2017

Vandaag kan je duizenden gratis lettertypes vinden. Fantastisch toch? Maar met zo veel keuze is makkelijk om een beetje verdwaald te geraken. In dit artikel lijsten we onze favorieten voor je op.

1. IBM Plex

IBM bracht in 2017 hun eigen lettertype uit. Het is bedoeld om Helvetica te vervangen in al hun software, reclame, … Als kerstcadeau maakten ze hun lettertype bovendien gratis en open source. Dit wil zeggen dat iedereen het voor alle doeleinden mag gebruiken zonder licentiekost.

Het lettertype is modern, leesbaar en neutraal. Hierdoor is het erg geschikt voor leestekst, maar ook voor koppen of decoratieve tekst (mits de nodige versiering). Je krijgt een versie met en zonder schreven, beiden met 8 verschillende diktes. Top dus!

Download IBM Plex

2. Bourbon Grotesque

Voor alle vintagestijl ontwerpen is Bourbon Grotesque het uitgelezen lettertype. Geef je geboortekaartjes, trouwkaarten of uitnodigingen net wat meer pit door dit lettertype te combineren met enkele “grunge” elementen.

Download Bourbon Grotesque

3. Zilla Slab

Dit jaar kwam ook Mozilla met een splinternieuwe huisstijl. Het lettertype dat hier uit geboren werd is gratis en open source. Het lettertype is een slab serif met zachte curves. Het heeft een vriendelijke en professionele uitstraling waardoor het prachtig staat in bijvoorbeeld zakelijke folders.

Download Zilla Slab

4. Cookit

Cookit is een leuk en speels lettertype dat enkel uit hoofdletters bestaat. Het komt het best tot zijn recht als aandachtstrekker. Dus een lettertype voor logo’s of opvallende titels op bijvoorbeeld posters. Het is uiteraard niet geschikt voor leesteksten.

Download Cookit

5. Gritstone

Last but not least kiezen we voor een handgeschreven lettertype. Gritstone heeft dikke, gekrulde letters waardoor het erg speels overkomt. Je kan het gebruiken voor logo’s of affiches, maar ook voor grappige opschriften op T-Shirts is dit veelzijdige lettertype geschikt.

Download Gritstone

Hulp nodig?

Kom je er  zelf niet zo goed uit? Onze ontwerpers staan klaar om je bij te staan met hun advies en creatieve ingevingen.

Maikel

Sinds de opstart van Hellinx Printing Hasselt in 2013 heb ik daar de leiding. Tevreden klanten zijn de grootste drijfveer voor mij. Binnen Hellinx Printing volg ik de grotere projecten op en sleutel ik mee aan strategie en interne processen. Buiten het werk heb ik een passie voor film, lees ik graag een goed boek en – wanneer er tijd voor is – verken ik graag de andere kant van de wereld.