De 10 beste websites voor gratis foto’s en afbeeldingen

De zegswijze "een beeld zegt meer dan duizend woorden" hoor je overal tot vervelens toe. In dit artikel delen we de beste websites voor gratis foto's en afbeeldingen.

Samenvatting

Nota: sommige van deze websites bieden ook betalende beelden aan. Maar het is altijd makkelijk om het onderscheid te maken tussen de gratis en betalende afbeeldingen.

Wat maakt een website goed om gratis foto’s en afbeeldingen te vinden?

Afbeeldingen vinden die je gratis commercieel mag gebruiken is soms moeilijk. Als je gewoon via Google afbeeldingen zoekt, weet je namelijk niet of deze auteursrechtelijk zijn beschermd. Gelukkig zijn er websites met stock foto’s die je (al dan niet gratis) kan gebruiken. Wij kozen de beste gratis platformen uit. Wat maakt een website nu beter dan de anderen?

  • Ze moeten genoeg afbeeldingen hebben. Idealiter duizenden, zodat je altijd wel iets vindt op een zoekterm.
  • De afbeeldingen moeten relatief uniek zijn. Er zijn veel grote stockwebsites die allemaal dezelfde afbeeldingen bieden. Met dit soort afbeeldingen val je niet op.
  • Er moeten, voor deze selectie, gratis afbeeldingen zijn voor commercieel gebruik.
  • Het moet eenvoudig zijn om afbeeldingen te doorzoeken op een zoekterm, zodat je snel vindt wat je nodig hebt. Let wel dat je meestal betere resultaten krijgt als je zoekt op Engelstalige termen.

Unsplash

Beste website voor gratis foto’s op thema

beste gratis foto's op thema

Unsplash heeft meer dan 700.000 hoge kwaliteitsafbeeldingen van meer dan 100.000 fotografen. De foto’s zijn handig opgedeeld in categoriën en zijn doorzoekbaar op een zoekterm.

Het unieke aan Unsplash is dat gebruikers de beelden zelf kunnen opdelen in ‘collections’. Dit betekent dat je via collections kan zoeken op abstracte concepten zoals sfeer.

Flickr

Beste website voor gratis foto’s met het grootste aanbod

beste gratis foto's

Flickr is een social media platform rond foto’s. Dit wil zeggen dat iedereen hier beelden op kan plaatsen. Als gevolg heeft Flickr meer dan 5 miljard afbeeldingen! Je kan deze afbeeldingen doorzoeken op locatie (bv. foto’s genomen in Parijs), categorie, populariteit, nieuw en op zoekwoord.

Belangrijk om weten is dat niet alle afbeeldingen op Flickr zomaar gratis zijn. Het is eenvoudig om enkel te gratis afbeeldingen te zien. Voer een zoekopdracht in, en klik op de ‘any licence’ dropdown links boven de resultaten. Kies dan voor ‘commercial use allowed’. Nu zie je enkel de afbeeldingen die je gratis kan gebruiken!

Pixabay

Beste website voor gratis illustraties

beste gratis illustraties

Pixabay heeft meer dan 1.5 miljoen gratis afbeeldingen, illustraties, vectoren en video’s. Ook hier kan je zoeken op allerlei filters en zoektermen.

Wat Pixabay uniek maakt is het aanbod aan digitale en analoge illustraties. Gratis illustraties zijn vaak moeilijker te vinden, maar Pixabay heeft een mooi aanbod aan professionele illustratie. Van handgetekend tot CGI, je vindt vast wel een geschikt beeld.

Burst

Beste website voor gratis e-commerce foto’s

beste gratis ecommerce foto's

Burst is de stockwebsite van het populaire e-commerce platform Shopify. Je vindt hier een aantal duizenden afbeeldingen met een zakelijke focus (retail, ecommerce, transacties, …).

Leuk aan Burst is dat ze ook advies geven over het gebruik van afbeeldingen in business en online marketing.

Foodiesfeed

Beste website voor gratis foto’s van voeding en drank

beste gratis foto's van voeding en drank

Op foodiesfeed vind je, verrassend genoeg, foto’s van voeding en drank. Je kan hier zoeken op product (koffie, pasta, cocktail, …) of op compositie (bovenaanzicht, closeup, …).

Foodiesfeed heeft maar een duizendtal afbeeldingen, maar omdat het een niche is, vind je vast wel wat je zoekt.

New Old Stock Photo

Beste website voor gratis vintage foto’s

Beste gratis vintage foto's
Beste gratis vintage foto’s

New Old Stock biedt oude foto’s die onder het publieke domein vallen. Zoek je dus bijvoorbeeld een beeld uit de jaren ’40, een oude poster of van een oud winkelpand? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Het grote nadeel aan deze website is dat de zoekfunctionaliteit zeer beperkt is. Je gaat dus heel wat moeten scrollen door de berichten om een bruikbaar beeld te vinden.

Picography

Beste website voor gratis spectaculaire natuurbeelden

beste gratis natuurbeelden

Picography heeft niet zoveel foto’s (ongeveer 600). Maar als je prachtige beelden van natuur of landschappen zoekt ben je hier aan het juiste adres. Ook de straatbeelden zijn zeker de moeite waard!

Freepik

Beste website voor gratis vectorafbeeldingen en Photoshop templates

Beste gratis vectoren

Freepik heeft een uitgebreid aanbod van foto’s, illustraties, vectoren en Photoshop bestanden. Vooral het aanbod aan vectorafbeeldingen is erg uitgebreid.

Een gewoon beeld verliest kwaliteit bij vergroten (bv. op een spandoek of affiche). Vectoren kan je echter vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Zoek je dus een template voor een logo of een opmaak voor een banner? Kijk dan zeker eens op Freepik.

Stockvault

Beste website voor gratis texturen en patronen

beste gratis texturen en patronen

Ook Stockvault heeft meer dan 100.000 gratis stockbeelden, opgedeeld in categorieën. Uitzonderlijk voor Stockvault is hun verzameling van texturen en patronen. Bijvoorbeeld: een textuur van oud papier, metaal, hout of stoffen kan je hier vinden.

Gratisography

Beste website voor gratis creatieve foto’s

beste gratis creatieve fotos

Als laatste hebben we een buitenbeentje. Gratisography concentreert zich op unieke en creatieve beelden. De beelden die je hier vindt ga je niet snel ergens anders zien. Een meisje in een robotpak, een man die het gras maait zonder broek met een bierhelm of een banaan die vecht met een gorilla.

Als je een uniek beeld zoekt om de aandacht te trekken, vind je dat vast en zeker op deze website.

Niets gevonden?

Als je niet echt vind wat je zoekt is het ook de moeite eens te kijken op een betaalde stockwebsite. Shutterstock is hierbij de grootste. Je kan Shutterstock afbeeldingen ook via Hellinx Printing aankopen. Door het volume kunnen wij een betere prijs bieden dan wanneer je zelf 1 losse afbeelding koopt.

Nog steeds niets gevonden? Dan is het misschien tijd om een fotograaf in te schakelen om beelden op maat te maken!

Maikel

Sinds de opstart van Hellinx Printing Hasselt in 2013 heb ik daar de leiding. Tevreden klanten zijn de grootste drijfveer voor mij. Binnen Hellinx Printing volg ik de grotere projecten op en sleutel ik mee aan strategie en interne processen. Buiten het werk heb ik een passie voor film, lees ik graag een goed boek en – wanneer er tijd voor is – verken ik graag de andere kant van de wereld.